MCQ on Pollination with Answers Pdf - YB Study

MCQ on Pollination with Answers Pdf

Pollination MCQ Questions and Answers:

1. When the pollens of one flower fall on the stigma of another flower of the same plant then genetically it is known as:-

(1) Cleistogamy

(2) Allogamy

(3) Autogamy

(4) Dichogamy

Answer: 3


2. In pollination "Trap door mechanism" is found in:-

(1) Salvia

(2) Aristolochia

(3) Ficus

(4) Yucca

Answer: 4


3. Which of the following statements is not correct?

(1) Pollen grains of many species can germinate on the stigma of a flower, but only one pollen tube of the same species grows into the style.

(2) Insects that consume pollen or nectar without bringing about pollination are called pollen/nectar robbers.

(3) Pollen germination and pollen tube growth are regulated by chemical components of pollen interacting with those of the pistil.

(4) Some reptiles have also been reported as pollinators in some plant species.

Answer: 1


4. A dioecious flowering plant prevents both :

(1) Autogamy and geitonogamy

(2) Geitonogamy and xenogamy

(3) Cleistogamy and xenogamy

(4) Autogamy and xenogamy

Answer: 1

 

5. Pollination in water hyacinth and water lily is brought about by the agency of :

(1) birds

(2) bats

(3) water

(4) insects or wind

Answer:4

 

6. Which of the following are the important floral rewards to the animal pollinators?

(1) Nectar and pollen grains

(2) Floral fragrance and calcium crystals

(3) Protein pellicle and stigmatic exudates

(4) Colour and large size flower

Answer: 1


7. Which one of the following may require pollinators, but is genetically similar to autogamy?

(1) Xenogamy 

(2) Apogamy

(3) Cleistogamy 

(4) Geitonogamy

Answer: 4


8. Geitonogamy involves :

(1) fertilization of a flower by the pollen from another flower of the same plant.

(2) fertilization of a flower by the pollen from the same flower.

(3) fertilization of a flower by the pollen from a flower of another plant in the same population.

(4) fertilization of a flower by the pollen from a flower of another plant belonging to a distant population.

Answer: 1


9. Cleistogamy is leading over anthesis, because-

(1) Pollinators are not required

(2) It assures heterozygosity

(3) Favours insect pollination

(4) It allows xenogamy

Answer: 1


10. Wind pollinated flowers are :

(1) Small, producing nectar and dry pollen

(2) Small, brightly coloured, producing a large number of pollen grains

(3) Small, producing a large number of dry pollen grains

(4) Large, producing abundant nectar and pollen

Answer: 3

 

11. Transfer of pollen grains from the anther to the stigma of another flower of the same plant is called :

(1) Autogamy 

(2) Xenogamy

(3) Geitonogamy 

(4) Karyogamy

Answer: 3


12. Unisexuality of flowers prevents:-

(1) Geitonogamy, but not xenogamy

(2) Autogamy and geitonogamy

(3) Autogamy, but not geitonogamy

(4) Both geitonogamy and xenogamy

Answer: 3


13. When pollen grains of a flower are transferred stigma of another flower of a different plant, the process is called---------

(1) Geitonogamy 

(2) Xenogamy

(3) Autogamy

(4) Homogamy

Answer: 2

 

14. Autogamy means------

(1) Transfer of pollen from anthers to the stigma of the same flowers

(2) Transfer of pollen from one flower to another on the different plant

(3) Occurrence of male and female sex organs in the same flowers

(4) Germination of pollen

Answer: 1


15. Example of Epihydrophily is:-

(1) Zostera 

(2) Vallisneria

(3) Nelumbium 

(4) Hydrilla

Answer: 2

 

16. Pollination in the Yucca plant takes place by:

(1) Honey bee 

(2) Butterfly

(3) Pronuba moth 

(4) Bird

Answer: 3


17. Anemophily type of pollination is found in :

(1) Salvia 

(2) Bottlebrush

(3) Vallisneria 

(4) Coconut

Answer: 4


18. Ornithophily takes place in :

(1) Yellow flower having nectaries

(2) Scented flower

(3) Flower with charming colour

(4) Modified corolla

Answer: 1

Related Posts