MCQs questions on Reptilia for NEET - YB Study

MCQs questions on Reptilia for NEET

Reptilia MCQs Questions For NEET

MCQs on reptilia


1. Reptilian ancestry of birds can be indicated by___________

1. Eggs with the calcareous shell

2. four-chambered heart

3. scales on their hind limbs

4. presence of crop and gizzard

Answer: 3. scales on their hindlimb


2. Snakes belongs to______

1. Anapsida

2. Synapsids

3. Lepidosauria

4. Archosauria

Answer: 3. Lepidosauria


3. Uricotelism is found in _____________

1. frogs and toads.

2. birds, land reptiles and insects

3. mammals and birds

4. fish and freshwater protozoans

Answer: 2. birds, land reptiles and insects


4. The kidneys in reptiles are___________

1.Pronephors

2.Metanephros

3. mesonephros

4. Opistonephros

Answer: 2.Metanephros


5. Animals that get most affected by the change in the environmental temperature are_______

1. aquatic

2.homeothermic

3. poikilothermic

4. desert living

Answer: 3. poikilothermic


6. The number of species of Crocodiles are_______

1. 15

2. 20

3. 21

4. 30

Answer: 3. 21


7. Which of the following is a living fossil?

1.Dinosaurs

2. snakes

3. Tuatara

4. Lizards

Answer: 3.Tuatara


8. Which of the following animals is NOT include in reptile?

1. Turtle

2. Frog

3. Lizard

4. Snake

Answer: 4. Snake


9. The respiratory organ in reptiles is_________

1. gills

2. epidermis

3.skin

4. lungs

Answer: 4. lungs


10. In the winter months in colder climates reptile will _______

1. Go into topor

2. Migrate south

3. Grow fur

4. Go into estivation

Answer: 1. Go into topor


11. Reptilia are_______

1. hot-blooded

2 warm-blooded

3. cool-blooded

4. none of the above

Answer: 1. hot blooded


12. Heloderma stapecutm is a_________

1. Iguanas

2. Gecko

3.Venomous lizard 

4.Chameleon

Answer: 3. Venomous lizard


13. Aquatic reptiles are_____

1. Ureotelic over land

2. Ureotelic

3. Ureotelic in water

4. Ammonotelic

Answer: 4. Ammonotelic


14. The animals which is a poililotherm is______________

1. Chelone

2. Aptenodytes

3. Balaenoptera

4. Pteropus

Answer: 1. Chelone


15. Bones of the reptiles are covered by ______

1. Calcium

2. Chitin

3. Keratin 

4. None of the above

Answer: 3. Keratin


16. Uricotelism is found in _____

1. Frogs and toads

2. Fish and freshwater protozoans 

3. Birds, land reptiles and insects

4. None of the above

Answer: 3. Birds , land reptiles and insect


17. The common name of calotes versicolor is ________

 1. Wall lizard

2. Garden lizard

3. Tree lizard

4. Monitor lizard

Answer: 2. Garden lizard


18. Which of the following pairs of animals has Non - glandular skin ?

1. Chameleon and turtle

2. Crocodile and tiger

3. Snake and frog

4. Frog and pigeon

Answer: 1. Chameleon and turtle



Related Posts