Environmental Studies MCQ - YB Study

Environmental Studies MCQ

Environmental studies are a set of measures that are carried out at the pre-project stage, during the construction process, and after the facility is put into operation. They are necessary to assess the state and forecast probable changes in the natural environment under the influence of technogenic load. As an example of environmental research, one can name the environmental interpretation of space images, sanitary-epidemiological, and hydrogeological research.

Environmental Studies MCQ with answers pdf is asked in all types of competitive exams like NEET, MSBTE, SSC, IBPS PO, RBI, RRB, CTET, TET, BED, UPSC, etc. Here all the important MCQs on environmental studies are listed which can be useful in increasing your knowledge.

By practicing the below MCQ questions on Environmental Studies Pdf, students can improve their speed and accuracy which can help them during their exam. Below you will get the Number of Environmental Studies MCQs which is important from a competitive exam point of view.

Environmental Studies MCQ


MCQ Questions on Environmental Studies with Answers PDF:

1. What is Environmental Studies?
(A) Environment studies are all about learning the way we should live and how we can develop sustainable strategies to protect the environment.
(B) Environmental studies refer to an extensive and systematic study of nature/environment and its physical, biological, social, and cultural factors
(C) Both of these
(D) None of These
Answer: C 

2. Study of the environment is called?
(A) Environmental science
(B) Ecology
(C) Both of these
(D) None of These
Answer: C 

3. Environmental studies is defined as the branch that deals with the_________
(A) Design, study, and discovery of new materials.
(B) The study of humanities, social, biological, and physical sciences.
(C) Incorporate the information and physical sciences.
(D) extensive and systematic study of nature/environment and of its physical, biological, social, and cultural factors.
Answer: D

4. Which layer of the atmosphere contains the ozone responsible for the absorption of UV (Ultra-Violet) light?
(A) Stratosphere
(B) Troposphere
(C) Mesosphere
(D) All of these
Answer: A

5. What are the two forms of alcohol are included in biofuels?
(A) Ethanol and methanol
(B) Ethanol and propanol
(C) Methanol and propanol
(D) All of the above
Answer: A

6. Objective of environmental studies are___________
(A) Creating awareness about environmental
problems among people.
(B) Imparting basic knowledge about the
environment and its allied problems.
(C) Motivating the public to participate in environmental
protection and environmental improvement.
(D) All of the above
Answer: D

7. What is the importance of environmental studies?
(A) To clarify modern environmental concepts like
how to conserve biodiversity.
(B) To know the behavior of organisms under natural
conditions.
(C) To know the interrelationship between organisms
in populations and communities.
(D) All of the above
Answer: D


Environmental Studies MCQ with Answers Pdf:

1. What is the 'Greenhouse Gas Protocol'?
(A) It is an international accounting solution for government and business leaders to understand, quantify and manage greenhouse gas emissions.
(B) It is a United Nations initiative to provide financial incentives to developing countries to reduce greenhouse gas emissions and adopt eco-friendly technologies.
(C) It is an intergovernmental agreement ratified by all member countries of the United Nations to reduce greenhouse gas emissions to a specified level by the year 2022.
(D) It is one of the multilateral REDD+ initiatives funded by the World Bank.
Answer: A

2. What is the biological component of environment and ecology?
(A) Soil
(B) water
(C) Air
(D) Plants
Answer: D

3. What is the physical component of environment and ecology?
(A) Animals
(B) Vegetation
(C) flowing water
(D) Ecology
Answer: C

4. What is the study of the interactions between organisms and the environment called?
(A) Life Sciences
(B) Biogeography
(C) Physics
(D) Ecology 
Answer: D

5. Who used the word 'Ecology' for the first time?
(A) Odom
(B) Tonsley
(C) Taylor
(D) Darwin
Answer: B

6. In which group fungi are included in the forest ecosystem?
(A) producer
(B) Consumer
(C) Secondary consumer
(D) decomposer 
Answer: D

7. Who has been made to help the countries most affected by climate change?
(A) Green Climate Fund 
(B) Climate Relief Fund
(C) Green Bank
(D) World Green Fund
Answer: A

8. What are the ill effects of Deforestation?
(A) on soil erosion
(B) on weed control
(C) on the sunlight
(D) on the growth of pastures
Answer: A

9. Who connects the biotic and abiotic components of an ecosystem?
(A) producer
(B) organic matter
(C) Inorganic substances 
(D) Consumer
Answer: C

10. Soil erosion can be prevented by?
(A) excessive grazing of animals
(B) by cutting off vegetation
(C) by afforestation 
(D) increasing the population of birds
Answer: C

11. Which is the world's most famous insecticide?
(A) DDT
(B) B.H.C.
(C) Flit
(D) Begoun
Answer: A

12. Desertification is caused by?
(A) Deforestation due to the uprooting of forests
(B) due to soil erosion caused by water
(C) due to soil erosion caused by wind
(D) Due to very high temperatures and less rainfall
Answer: D

13. What are herbivorous animals called?
(A) producer
(B) primary consumer
(C) Secondary consumer
(D) Tertiary consumer
Answer: B

14. If the number, weight, and energy of the organisms present in the ecosystem are shown sequentially, then which will be the shape formed?
(A) Triangle
(B) Pyramid 
(C) column
(D) Hexagon
Answer: B

15. Pyramid of energy in an ecosystem is__________
(A) always straight 
(B) always inverted
(C) sometimes upright sometimes inverted
(D) irregular
Answer: A

16. Where is maximum species diversity found?
(A) Tundra region
(B) Taiga region
(C) in equatorial evergreen forest
(D) in the autumn forest
Answer: C

17. Where is the least biodiversity found?
(A) in the equatorial region
(B) in the temperate zone
(C) in the sub-tropics
(D) in the polar region
Answer: D

18. Which continent has the highest biodiversity?
(A) Africa 
(B) Asia
(C) Europe
(D) North America
Answer: A

19. Which country has the highest biodiversity?
(A) Germany
(B) India 
(C) China
(D) South Africa
Answer: B

20. Whose protection is provided in the National Park?
(A) only for plants
(B) only for animals
(C) both plants and animals
(D) For the whole ecosystem 
Answer: D

21. What is the replacement of one community of organisms by another community called?
(A) Ecological succession 
(B) Biogeochemical cycle
(C) Ecological invasion
(D) Ecological Pyramid
Answer: A

22. What is studied in Pedology?
(A) Rocks
(B) Soils
(C) Diseases of crops
(D) Locomotion of animals
Answer: B

23. Different types of fungi come under which category?
(A) producer
(B) Consumer
(C) decomposers 
(D) abiotic
Answer: C

24. Who converts light energy into chemical energy?
(A) Microorganisms
(B) decomposers
(C) Secondary consumer
(D) green plants
Answer: D

25. What are the autotrophic components of an ecosystem?
(A) Microorganisms
(B) Predator
(C) Plants 
(D) mortal
Answer: C

26. What are green plants called in ecology?
(A) Communicator
(B) producer
(C) Consumer
(D) reflector
Answer: B

27. Green plants convert sunlight into
(A) mechanical energy
(B) in chemical energy
(C) physical energy
(D) electrical energy
Answer: B

28. How much energy is transferred from plants to herbivores?
(A) 10% 
(B) 20%
(C) 30%
(D) 1%
Answer: A

29. What is the non-conventional source of energy?
(A) Petroleum
(B) Coal
(C) Solar radiation 
(D) Electricity of nuclear power generating stations
Answer: C

30. Which is an atmospheric pollutant gas?
(A) Sulfur dioxide 
(B) Oxygen
(C) ozone
(D) Nitrogen
Answer: A

31. Which gas contributes the most to greenhouse gases?
(A) CFSs
(B) carbon dioxide
(C) nitrous oxide
(D) Methane
Answer: B

32. What is the major source of emission of carbon dioxide?
(A) fossil fuel combustion
(B) respiration of animals
(C) Volcanic action
(D) marshy lands
Answer: A

33. What are the shortest-living greenhouse gases?
(A) CFSs
(B) carbon dioxide
(C) Methane 
(D) nitrous oxide
Answer: C

34. Which has the longest lifetime among greenhouse gases?
(A) carbon dioxide
(B) nitrous oxide 
(C) Methane
(D) CFSs
Answer: B

35. From the ecological point of view, which one is more important having good connectivity between the Eastern Ghats and the Western Ghats?
(A) Satyamangalam Tiger Reserve Area 
(B) Nallamala Forest
(C) Nagarhole National Park
(D) Seshachalam Biosphere Reserve
Answer: A

36. The Genetic Engineering Approval Committee has been constituted under the?
(A) Food Safety and Standards Act, 2006
(B) Geographical Indications of Goods (Registration and Protection) Act
(C) Environment (Protection) Act, 1986 
(D) Wild Life (Protection) Act, 1972
Answer: C

37. ​​What is called an 'Ecosystem'?
(A) A community of organisms interacting with each other.
(B) That part of the earth that is inhabited by living organisms.
(C) The community of organisms as well as the environment in which they live.
(D) flora and fauna of a geographical area.
Answer: C

38. Where in India is the combination of mangrove forest, evergreen forest, and deciduous forest?
(A) North Coastal Andhra Pradesh
(B) South-West Bengal
(C) Southern Saurashtra
(D) Andaman and Nicobar Islands 
Answer: D

39. Which animal group comes under the category of endangered species?
(A) Great Indian Sarang, Musk Deer, Red Panda, and Asiatic Wild Ass
(B) Kashmiri antelope, chital, nilgai, and great Indian sarong
(C) Snow Leopard, Anoop Deer, Rhesus Monkey, and Crane
(D) Leopard Macaque, Nilgai and Hanuman Langar
Answer: A

40. What is the application of somatic cell nuclear transfer technology?
(A) Production of bio-oestrus
(B) Manufacture of bio-degradable plastics
(C) reproductive cloning of animals
(D) production of disease-free organisms
Answer: C

41. What does 'transcriptome' refer to?
(A) a class of enzymes used in genome editing
(B) Complete chain of mRNA molecules expressed by an organism
(C) Describe the mechanism of gene expression
(D) a mechanism of genetic mutations occurring in cells
Answer: B



Environmental Studies Questions and Answers:

1. When is the World Day for the Prevention of Desertification celebrated?
Answer: June 17

2. Which is the largest national park in India?
Answer: Hemis National Park

3. When was the Forest Survey of India established?
Answer: in 1981

4. What is the nitrogen-fixing bacteria found in the nodules present in the roots of leguminous plants?
Answer: symbiotic

5. AIDS is caused by human immunodeficiency (HIV) which virus is______
Answer: retrovirus

6. What is the cause of "Foot and Mouth" disease in animals?
Answer: Virus

7. Who was the first to discover the double-stranded structure of DNA?
Answer: Watson and Crick

8. Which part of onion do you use as food?
Answer: leaves and stems

9. Which is a pollution indicator plant?
Answer: Lichen

10. Which is the major excretory substance of insects?
Answer: Uric acid

11. What is the excretory material of birds?
Answer: Uric acid

12. When is World Tourism Day celebrated in the world?
Answer: 27 September

13. When was the Central Control Pollution Board established?
Answer: In 1974

14. What is the reason for the Acid rain?
Answer: SO2 and NO2

15. Which metal causes Itai Itai disease?
Answer: Cadmium

16. What is the source of methane?
Answer: Paddy field

17. Which is the most important greenhouse gas?
Answer: Carbon dioxide

18. When is World Forestry Day celebrated?
Answer: March 21

19. Where is the Siberian Stork seen in winter?
Answer: Ghana Bird Sanctuary
Newest Older

Related Posts