Autoclave MCQ Questions and Answers - YB Study

Autoclave MCQ Questions and Answers

Multiple Choice Questions on Autoclave:


What is Autoclave?

  • Autoclaves are machines that use pressurized steam to kill or eliminate microorganisms from an object.
  • An autoclave is also known as a high-pressure steam sterilizer.
  • The autoclave was invented by Charles Chamberland in 1879.
  • At that time, researchers began to understand the advantages of aseptic surgery, and doctors needed a more reliable method of sterilization than an open flame.
  • The autoclave is considered one of the efficient methods of moist heat sterilization.
  • Steam is the sterilizing agent of the autoclave.
  • Generally, the autoclave can be divided into portable sterilizers and vertical autoclaves.
  • Autoclaves vary in size, shape, and function.
  • It mainly consists of a sealable barrel, pressure gauge, exhaust valve, safety valve, electric heating wire, etc.
  • An autoclave is used for disinfection and sterilization of culture medium, medical equipment, glassware, etc.
  • It sterilizes solids, liquids, hollows, and instruments of all shapes and sizes.
  • A very basic pressure cooker is similar to an autoclave. Although their basic functions are also similar at ground level. Both use the power of steam to kill germs, spores, and bacteria resistant to boiling water and are strong cleaners.
  • Autoclave sterilizers are widely used in colleges and universities, medical and health care, the food chemical industry, scientific research, and other units to sterilize equipment.


MCQ on Autoclave:

1. What is an autoclave?

a) An autoclave is a pressure chamber used to carry out industrial processes requiring elevated temperature and pressure different from ambient air pressure.

b) An autoclave is a machine that uses steam under pressure to kill harmful bacteria, viruses, fungi, and spores

c) Both of these

d) None of These

Answer: C


2. Who invented the autoclave?

a) Pasteur

b) Charles Chamberland

c) Arnold O. Beckman

d) Antonie van Leeuwenhoek

Answer: B


3. ________ is a pressure chamber used to carry out processes at high temperatures and pressure.

a) Oven

b) Micro clave

c) Autoclave

d) Hot air oven

Answer: C


4. The autoclave process gives a ___________ pathogen and virus kill rate.

a)  high

b) very high

c)  low

d) very low

Answer: B


5. Autoclaves are used in medical applications to perform ______

a) Vulcanization

b) Sterilization

c) Heating

d) Cleaning

Answer: B


What is the inner surface of autoclaves made of?

a) Mild steel

b) Stainless steel

c) Copper

d) Aluminum

Answer: B


6. What is the standard temperature used in autoclaves?

a) 121˚C

b) 109˚C

c) 135˚C

d) 142˚C

Answer: A


7. The principle of autoclave is_______

a) Dry Heat

b) Moist heat

c) Steam under pressure

d) Both A & B

Answer: C


8. Which bacteria is used in an autoclave as an indicator_____

a) Bacillus stearothermophilus

b) Deinococcus radiodurans

c) Escherichia coli

d) Salmonella typhimurium

Answer: A


9. The condition required for autoclave_________

a) 111 degree Celsius temp. for 20 min

b) 121 degree Celsius temperature and 15 lbs. pressure for 20 min.

c) 120 degree Celsius temperature and 20 lbs. pressure for 30 min

d) 150 degrees Celsius temp for 1 h

Answer: B


10. What is the pressure of the autoclave?

a) 15 psi.

b) 20 psi.

c) 30 psi.

d) 50 psi.

Answer: A


11. Who is the father of the autoclave?

a) Charles Chamberland

b) Pasteur

c) Arnold O. Beckman

d) Antonie van Leeuwenhoek

Answer: A


12. Which instrument Cannot be autoclaved?

a) materials that are contaminated with solvents, 

b) radioactive materials, volatile or corrosive chemicals

c) items that contain mutagens, carcinogens, or teratogens.

d) All of the above

Answer: D

Related Posts