Glucose Metabolism MCQ with Answers - YB Study

Glucose Metabolism MCQ with Answers

Glucose Metabolism MCQ Questions and Answers: 


1. Normal morning fasting blood glucose concentration (in mg/100ml):

A. 60~100

B.60~120C

C.70~110

D.80~120

Answer: C


2. Among the sugar metabolism intermediates containing high-energy phosphate bonds are:

A. Glucose 6-phosphate

B. Fructose 6-phosphate

C. Fructose 1,6-diphosphate

D. 1.3-Diphosphoglycerate

Answer: D


3. The oxidative decarboxylation of pyruvate to acetyl-CoA is related to many vitamins, except:

A. B1

B.B2

C.B6

D.PP

Answer: C


4. The glucose carrier in glycogen synthesis is:

A. ADP

B. GDP

C. CDP

D. UDP

Answer: D


5. Which of the following hormones lowers blood sugar levels?

A.Adrenaline

B. Glucagon

C. Auxin

D. insulin

Answer: D


6. Which of the following enzymes is not involved in the formation of sugars from pyruvate?

A. Fructose bisphosphatase

B. Pyruvate kinase

C. pyruvate carboxylase

D. Aldolase

Answer: B


7. The reasons why muscle glycogenolysis cannot directly replenish blood sugar are:

A. Muscle tissue is the organ that stores glucose

B. Muscle tissue lacks glucokinase

C. Muscle tissue lacks glucose-6-phosphatase]\

D. Muscle tissue lacks phosphatase

Answer: C


8. The metabolic intermediates between glucose and glycerol are:

A. Pyruvate

B. 3-phosphoglycerate

C. Dihydroxyacetone phosphate

D. Phosphoenolpyruvate

Answer: C


9. How many net ATPs are produced during the glycolysis of molecular glucose?

A.1

B.2

C.3

D.4

Answer: B


10. The strongest allosteric activators of phosphofructokinase are:

A. AMP

B.ADP

C.ATP

D.2,6-diphosphate fructose

Answer: D


11. The steps in the tricarboxylic acid cycle and related respiratory chain reactions that can generate the most ATP are:

A. Citric acid → isocitric acid

B. Isocitrate → α-ketoglutarate

C. α-ketoglutaric acid → succinic acid

D. Succinic acid → malic acid

Answer: C


12. The activity of pyruvate carboxylase can be activated by which of the following substances?

A.Fatty acyl-CoA

B. Dihydroxyacetone phosphate

C. isocitric acid

D. Acetyl-CoA

Answer: D


13. Which of the following compounds consumes the most ATP when producing glucose differently:

A. 2 molecules of glycerol

B. 2 molecules of lactic acid

C. 2 molecules of oxaloacetate

D. 2 molecules of succinic acid

Answer: C


14. The compounds located at the junction of the metabolic pathways of glycolysis, gluconeogenesis, pentose phosphate pathway, glycogen synthesis, and glycogenolysis are:

A. Glucose-1-phosphate

B. Glucose 6-phosphate

C. Fructose 1,6-diphosphate

D. 3-phosphoglycerate

Answer: B


15. Insufficient reduced glutathione in red blood cells can easily cause hemolysis, due to the lack of:

A. Glucose-6-phosphatase

B. Fructose bisphosphatase

C. Phosphofructokinase

D. None of these

Answer: D


16. Which nucleotides are required to synthesize glycogen from glucose:

A. ATP

B.GTP

C.UTP

D.CTP

Answer: AC


17. The important physiological function of the pentose phosphate pathway is to generate:

A. Glucose 6-phosphate

B. NADH+H+

C.NADPH+H+

D.5-ribose-phosphate

Answer: CD


18.1 Molecular acetone enters the tricarboxylic acid cycle and respiratory chain oxidation:

A. Generate 3 molecules of CO2

B. Generate 15 ATP

C. There are 5 times of dehydrogenation, all of which enter the respiratory chain through NAOH and oxidize to generate H2O

D. All reactions take place inside the mitochondria

Answer: ABD


19. The irreversible reactions in the tricarboxylic acid cycle are:

A. Acetyl-CoA + oxaloacetate → citric acid

B. Isocitrate → α-ketoglutarate

C. α-ketoglutarate → succinyl-CoA

D. Succinyl-CoA → succinate

Answer: ABC


20. The key enzymes in the gluconeogenesis pathway are:

A. Pyruvate carboxylase

B. Phosphoenolpyruvate carboxykinase

C. Phosphoglycerokinase

D. Phosphobisphosphatase

Answer: ABD


21. Carbohydrate metabolism pathways that are carried out only in the cytosol are:

A. Glycolysis

B. Gluconeogenesis

C. Pentose phosphate pathway

D. tricarboxylic acid cycle

Answer: AC


22. The raw materials for gluconeogenesis are:

A. Lactic acid

B.Glycerin

C.some amino acids

D. Pyruvate

Answer: ABCD


23. The cofactors of the pyruvate dehydrogenase system are:

A. FAD

B.TPP

C.NAD+

D.CoAs

Answer: ABCD


24. Hormones that raise blood sugar levels include: 

A. auxin

B. Adrenaline

C. Insulin

D.parathyroid hormone

Answer: AB


25. In the aerobic oxidation of glucose, the high-energy compounds directly generated by substrate-level phosphorylation are:

A. ATP

B.GTP

C.UTP

D.CTP

Answer: AB


26. Point out the following correct statements about the effects of insulin on glucose metabolism:

A. Stimulates the production of sugar

B. Stimulates the conversion of sugar to fat

C. Promote the transport of glucose into the cell by the cell membrane carrier

D. Promote glycogen synthesis

Answer: BCD


27. Both anaerobic glycolysis and aerobic oxidation pathways require: A. lactate dehydrogenase

B. 3-phosphoglyceraldehyde dehydrogenase

C. Phosphofructokinase

D. Pyruvate dehydrogenase system

Answer: BC


28. The metabolism that can be carried out after glucose enters muscle cells is:

A. Gluconeogenesis

B. Glycogen synthesis

C. Aerobic oxidation

D. Glycolysis

Answer: BCD


29. The liver regulates blood sugar by: 

A. Gluconeogenesis

B. Aerobic oxidation of sugar

C. Glycogen breakdown

D. Glycogen synthesis

Answer: ACD


30. The roles of succinyl-CoA in metabolism are:

A. It is a raw material for gluconeogenesis

B. It is an energy-supply substance phosphorylated at the substrate level in the tricarboxylic acid cycle

C. Oxidation for energy

D. Participate in ketone body oxidation

Answer: ABCD


31. Which of the following enzymes are not involved in galactose metabolism?

A. Galactokinase

B. Glucokinase

C. Galactose-1-Phosphate Uridyltransferase

D. UDP-Galactose 4- epimerase

Answer: B


 32. Which of the following glucose transporters are important in fructose transport in the intestine?

A. GLUT5

B. GLUT3

C. GLUT4

D. GLUT7

Answer: A


33. Which of the following enzymes leads to a glycogen storage disease known as Tarui’s disease?

A. Glucokinase

B. Pyruvate Kinase

C. Phosphofructokinase

D. Phosphoglucomutase

Answer: C


34. The glycerol phosphate shuttle functions in___________.

A. Lipid catabolism

B. Triglyceride synthesis

C. Anaerobic glycolysis for the regeneration of NAD

D. Aerobic glycolysis to transport NADH equivalents resulting from glycolysis into mitochondria.

Answer: D


35. Which of the following hormones decreases blood glucose and increases the uptake of glucose in various tissues like skeletal muscle, and adipose tissues?

A. Insulin

B. Cortisol

C. Glucagon

D. Epinephrine

Answer: A


36. What is the net gain of ATP during the conversion of glucose to pyruvate?

A.2 ATP

B. 4 ATP

C. 6 ATP

D. 1 ATP +1 GTP

Answer: A


37. In muscles, the pyruvate is converted into lactate. Find the correct statement

A. During lactate formation, NADH is reconverted into NAD

B. During the product of lactate two ATP are produced

C. Lactate is the substrate from the downstream pathway

D. Lactate acts as the substrate for the formation of amino acid

Answer: A


38. A steroid hormone which regulates glucose metabolism is-

A. Cortisol

B. Cortisone

C. 1­1-deoxycorticosterone

D. Corticosterone

Answer: A


Fill in the Blank Question

1. The key enzyme for glycogen synthesis is ________; the key for glycogen breakdown is ____________.

Answer: Glycogen synthase, phosphorylase 

      

2. The two enzymes in glycolysis that catalyze substrate-level phosphorylation are ________ and _________.

Answer: Phosphoglycerate kinase, Pyruvate kinase


3. The key enzymes in the glycolytic pathway are _________, ________, and pyruvate kinase.

Answer: Hexokinase (glucokinase), Phosphofructokinase


4. The pyruvate dehydrogenase system consists of pyruvate dehydrogenase, ___________, and _________.

 Answer: Lipoic acid acetyltransferase,  dihydrolipoic acid deoxygenase           


5. There are ___________ dehydrogenation and __________ decarboxylation reactions in the tricarboxylic acid cycle.

Answer: 4, 2 


6. _________ is the most important organ in gluconeogenesis, and ______________ also has the ability of gluconeogenesis.

Answer: Liver and kidney


7. The main key enzyme in the Krebs cycle is _________; 

Answer: Isocitrate dehydrogenase

            

8. One glucose molecule can generate ________ ATP through glycolysis; one glucose residue in glycogen can generate ____________ ATP through glycolysis.

Answer: 2, 3

Related Posts