MCQ on Filtration with Answers - YB Study

MCQ on Filtration with Answers

Multiple Choice Questions on Filtration:

1. What is the main purpose of filtration?

a) To separate solids from liquids

b) To remove impurities from a solution

c) To purify a gas

d) All of the above

Answer: D


2. Which of the following is not the application of filtration?

a) Sterilization of media

b) Removal of debris

c) Plasma clarification

d) Off-gas analysis

Answer: D


3. What is the process called when a solid filter media traps particles as a liquid or gas flows through it?

a) Adsorption

b) Absorption

c) Filtration

d) Distillation

Answer: C


4. Which of the following filter is used in the filtration of bacteria?

a) Bottle top filters

b) Oxalate filters

c) Cellulose Acetate filters

d) PES membrane filters

Answer: C


5. Which of the following is NOT a type of filtration process?

a) Gravity filtration

b) Pressure filtration

c) Vacuum filtration

d) Thermal filtration

Answer: D


6. What is the process called when a filter media becomes clogged and needs to be replaced or cleaned?

a) Filter regeneration

b) Filter rejuvenation

c) Filter breakthrough

d) Filter backwash

Answer: C


7. In which of the following the size of particles retained is much smaller than the pore size of the medium?

a) Batch filtration

b) Surface filtration

c) Submerged filtration

d) Depth filtration

Answer: D


8. Which of the following is NOT a common type of filter media?

a) Sand

b) Gravel

c) Activated carbon

d) Ceramic

Answer: D


9. What is the process called when a filter is used to remove bacteria and other microorganisms from a liquid?

a) Sterilization filtration

b) Sanitation filtration

c) Disinfection filtration

d) Microfiltration

Answer: A


10. What is the process called when a filter is used to remove particles smaller than 0.1 micrometers from a liquid?

a) Ultrafiltration

b) Nanofiltration

c) Reverse osmosis

d) All of the above

Answer: D


11. Which of the following process is used to separate insoluble particles from liquids?

a) Filtration

b) Extraction

c) Drying

d) Sieving

Answer: A


12. Which of the following is NOT a common application of filtration?

a) Water treatment

b) Beer brewing

c) Medical treatment

d) Aerospace engineering

Answer: D


13. What is the process called when a filter is used to remove dissolved ions and molecules from a liquid?

a) Deionization

b) Demineralization

c) Desalination

d) All of the above

Answer: D


14. What is the process called when a filter is used to remove particles from a gas?

a) Gas filtration

b) Air filtration

c) Vapour filtration

d) All of the above

Answer: D


15. What is the pore size of the filtration membrane to remove bacteria?

a) 0.25 µm

b) 0.22 µm

c) 0.27 µm

d) 0.26 µm

Answer: B

Related Posts