Phylum Annelida MCQ Question with Answers Pdf

Phylum Annelida MCQ Questions and Answers Pdf

We brings Here MCQ Questions and Answers on Phylum Annelida. which is very important in NEET point of view.  With every questions test your knowledge. Multiple Choice Questions on Annelida for NEET Aspirants are available for free, you can test your knowledge anytime and share the links with your friends to help them check their knowledge.

It will be very helpful for those students who are willing to get good marks in their board exam preparation. Get the Multiple choice questions on Annelida Pdf. All these questions are provided with answers and their detailed explanation of each Question. Check out the MCQs provided below to get an idea of the type of questions to be asked on Phylum Annelida in NEET exam.


Important points to Remember about Phylum Annelida

  1. The organisms are triploblastic, bilaterally symmetrical, coelomate, organ system level of body organization and metamerically segmented.
  2. Body wall with an epidermis of columnar epithelium, coated externally by moist albuminous cuticle and with circular and longitudinal muscle fibres.
  3. Chitinous setae, aiding in locomotion, may or may not be on fleshy parapodia; absent in leech.
  4. A true coelom is present. Annelids are first animals to have a true schizocoelic coelom. Coelom is divided by septa into compartments.
  5. The coelomic fluid acts as a hydrostatic skeleton.
  6. Digestive system is complete and digestion is extracellular. Respiration by moist skin (cutaneous respiration) or through gills (branchial respiration).
  7. Blood vascular system is usually closed. Respiratory pigments either haemoglobin dissolved in blood plasma.
  8. Free amoeboid blood corpuscles are present, but there are no RBC's. In leech, there is no true blood vascular system.
  9. Nephridia are the excretory organs. Ammonia is the chief excretory waste.
  10. The nervous system consists of a nerve ring and a solid, double, mid-ventral nerve cord with ganglia and lateral nerves in each segment.
  11. Sensory organs include tactile organs, taste buds, statocysts, photoreceptor cells and eyes with lenses. The sexes may be separate (e.g., Nereis) or united (e.g. earthworm, leech).
  12. Development is mostly direct (e.g, earthworm). There is indirect development in Nereis. Larva, when present is trochophore.


Multiple Choice Questions on Phylum Annelida for NEET

1. In Nereis, the gonads are developed in the posterior part of the body. These gonad bearing segments become morphologically different from gonadless anterior segments and are called________
(a) Epitoke
(b) Atoke
(c) Heterogamy
(d) Metaboly
Answer: A

Read : MCQ on Phylum Coelenterata 

2. Which of the following is not an annelidian character ?
(a) Triploblastic body
(b) Enterocoel
(c) Metamerism
(d) Tube within tube body plan
Answer: B


3. A temporary clitellum can be observed in_________
(a) Nereis
(b) Heteronereis
(c) Hirudinaria 
(d) Both (b) and (c)
Answer: C


4. Botryoidal tissue found between the gut and muscles of the body wall, is characteristic of all__________
(a) Arthropods
(b) Nematodes
(c) Annelids
(d) Leeches
Answer: D

Read : MCQ on Phylum Platyhelminthes 

5. The clitellum in earthworm is formed by________
(a) 12,13 and 14 segments
(b) 14,15 and 16 segments
(c) 13,14 and 15 segments
(d) 16,17 and 18 segments
Answer: B


6. The number of segments in leech is_________
(a) 33
(b) 26
(c) 44
(d) 120
Answer: A


7. Major part of nitrogenous excretory wastes eliminated through nephridia in earthworm, is in the form of:
(a) Uric acid
(b) Urea
(c) Ammonia
(d) Amino acids
Answer: B

Also Read : Animal Kingdom MCQ 

8. What is correct w.r.t. earthworm?
(a) It has brain but no headi esh eebsesk
(b) It has no locomotary organs
(C) It secretes cocoon around unfertilized egg
(d) It can crawl on smooth surface easily
Answer: A


9. The septal and pharyngeal nephridia open into alimentary canal and are enteronephric type. It is adaptation for :
(a) Conservation of heat
(b) Conservation of water
(c) Regulation of temperature
(d) Regulation of amino acids
Answer: B


10. Nereis is______
(a) Gregarious
(b) Nocturnal
(c) Carnivorous
(d) All of these
Answer: D


11. Locomotion occurs in earthworm through_________
(a) Setae
(b) Parapodia
(c) Setae and circular muscles
(d) Setae, circular and longitudinal muscles
Answer: B

Read : Plant Kingdom MCQ 

12. In evolution,.... evolved first time in annelids______
(a) True coelom
(b) Cephalization
(c) Bilateral symmetry
(d) Triploblastic nature
Answer: A


13. The highly degraded organic matter rich in nitrogen and potassium in particular, resulting from the activity of earthworms, is called:
(a) Humus
(b) Vermicompost
(c) Worm castings
(d) Compost bedding
Answer: B


14. Porphyrin of earthworm is found in:
(a) Cuticle
(b) Epidermis
(c) Circular muscles
(d) Longitudinal muscles
Answer: B


15. Aphrodite is commonly known as:
(a) Sea fan
(b) Sea mouse
(c) Lugworm
(d) Rag worm
Answer: B


16. In which of the following annelid both setae and parapodia are absent ?

(a) Hirudinaria
(b) Chaetopterus
(c) Lumbricus
(d) Nereis
Answer: A


17. A temporary clitellum occurs during breeding season_______
(a) Pheretima
(b) Hirudinaria
(c) Aphrodite
(d) Hetronereis
Answer: B


18. Respiration in Neries takes place with the help of_______
(a) Ctenidia
(b) Gills
(c) Parapodia
(d) Lungs
Answer: C

Read : Biological Classification Class 11 MCQ

19. Which of the following is not an annelidan character?
(a) Triploblastic body
(b) Planula larva
(c) Metamerism
(d) Tube within tube body plan
Answer: A


20. What is common between leech, centipede and earthworm ?
(a) Hermaphroditism
(b) Absence of legs
(c) Ventral nerve cord
(d) Malpighian tubules
Answer: C


21. Occurrence olf carthworm in soil is indicated by________

(a) Heaps of small rounded pellets

(b) Heaps of dry powder soil

(C) Holes 

(d) Cast skin

Answer: A


22. The female genital aperture in earthworm is sent ventrally on the segment________

(b) 12th

(a) 10th

(c) 14th

(d) 18th

Answer: C


23. Pheretima posthuma (earthworm) is highly useful as_______

or

Most important use of earthworm is_________

(a) Their burrows make the soil loose

(b) They make the soil porous, leàve their castings and take organic debris in the soil

(c) They are used as fish meal

(d) They kill the birds due to biomagnification or chlorinated hydrocarbons.

Answer: B


24. Clitellum of Pheretima is thick girdle that is__________

(a) Nonglandular around 14-16 segments

(b) Glandular around 14-16 segments

(c) Glandular around 16-18 segments

(d) Nonglandular around 16-18 segnments

Answer: B


25. Spermathecae in earthworm is_________

(a) For producing sperm

(b) For storage of sperm obtained from male earthworm during copulation and used in future

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Answer : B


26. The septal and pharyngeal nephridia open into alimentary canal and are of enteronephric type. It is an adaptation for________

(a) Conservation of water

(b) Conservation of heat

(c) Regulation of temperature

(d) Regulation of amino acids

Answer: A


27. Blood of Pheretima is_________

(a) Blue with haemocyanin in corpuscles

(b) Blue with haemocyanin in plasma

(c) Red with haemglobin in corpuscles

(d) Red with haemoglobin in plasma.

Answer: D

We hope above given Multiple Choice Questions on Phylum Annelida with Answers Pdf Download will help you to score high in your board exam as well as verious compititive entrance examinations also. If you have any query regarding Phylum Annelida Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below.


NEET Related Articles  :