MCQ on Cell Wall with Answers Pdf

MCQ Questions on Cell Wall with Answers Pdf

MCQ on Cell Wall is becoming the most common part of today’s competitive examinations. Without basic knowledge of Cell Wall Aspirants lag behind in these examinations. It tests general knowledge on common terms and concept of Cell Wall. Keeping in view of this, we have added some most frequently asked MCQ questions on Cell Wall in MCQ format for your proper practice. Take this online practice tests / quiz and you will have an idea what kind of questions are expected on Cell Wall in various competitive exam. All questions are selected in a manner so that it becomes easy to understand the topic. You will find these commonly asked solved questions (with answer) really helpful. Just practice.

Here you will find a list of Most important MCQ questions on Cell Wall in MCQ quiz style with answer for competitive exams like NEET, CET, NET etc. These frequently asked sample questions on Cell Wall are given with correct choice of answer that you can check instantly. Presently we have added more than 30 MCQ questions on Cell Wall for your practice. We will keep adding more questions and provide this question bank in PDF format, so that you can download them instantly in E-book style.


Cell Wall MCQ Questions and Answers Pdf

1. Who discovered cell wall?

a) Karl Rudolphi

b) Boveri

c) J Rhodin

d) Van Beneden

Answer: A


2. Which of the following is the structural layer that is surrounded by some types of cell situated outside the cell membrane?

a) Cell wall

b) Cell membrane

c) Nucleus

d) Ribosomes

Answer: A

Read : MCQ on Mitochondria 

3. Identify the Structure of the Plant Cell, which is Non-Living From the Given List.

a) Nucleus

b) Mitochondrion

c) Cytoplasm

d) Cell wall

Answer: D


4. Which of the following bacterial organisms lacks cell wall?

a) Mycoplasma pneumoniae

b) Bacillus subtilis

c) Staphylococcus aureus

d) Helicobacter pylori

Answer: A

Read : MCQ on Cytoplasm 

5. Cell wall is product of the__________.

(a) - cytoplasm

(b) - endoplasm

(c) - protoplasm

(d) - none of these

Answer: C


6. Which of the following organism lacks cell wall?

a) Plant cells

b) Protozoa

c) Bacterial cells

d) Algae

Answer: B

Read : MCQ on Cell 

7. The bacterial cell wall protects the cell against____________

a) Osmotic Shock

b) Physical damage

c) Both (a) and (b)

d) None of these

Answer: C


8. Plant cell wall is made up of____________

a) Cellulose, hemicelluloses and pectin

b) Cellulose only

c) Cellulose, hemicelluloses and chitin

d) Cellulose and chitin

Answer: A


9. Which of the statements are incorrect regarding plant cell wall__________

a) Middle lamella is made up of pectin and lignin

b) In certain plants, tertiary cell wall is also present which has xylan beside cellulose

c) Secondary cell wall consists of three concentric layers (S1, S2 and S3) one after the other

d) Primary and secondary walls are present in meristamatic cells

Answer: D


10. The cell wall of diatoms composed of __________

a) Biogenic alumina

b) Biogenic ammonia

c) Biogenic silica

d) Biogenic magnesia

Answer: C


11. Which of the following organelle is involved in cell wall synthesis?

a) Golgi apparatus

b) Mitochondria

c) lysosome

d) Chloroplast

Answer: A


12. Which component is present in the cell wall of fungi?

a) Cellulose

b) Hemicellulose

c) Chitin

d) Pectin

Answer: C


13. In the plant cell wall, middle lamella is made up of. Pectate.

a) Calcium

b) Phosphorous

c) Leucine

d) Alanine

Answer: A


14. Which of the following statements are not true regarding cell wall?

a) Plant cell wall is made up of cellulose

b) Plant cell wall is a non-living structure

c) Cell was semi-permeable

d) Cell wall provides mechanical support to the cell

Answer: C


15. Which of the following antibiotics have their mode of action of inhibition of cell wall synthesis?

a) Nalidixic acid

b) Ciprofloxacin

c) β-lactams

d) Norfloxacin

Answer: C


16. Which of the following cell wall component can effectively defend against lysozyme?

a) Chitin

b) Peptidoglycan

c) Pseudomurein

d) Biogenic opal

Answer: C


17. Which of the following groups has cell wall? 

a) Bacteria and plants only

b) Bacteria, fungi, plants and animals

c) Bacteria, plant and animals

d) Bacteria, fungi and plants

Answer: D


18. Cell wall of Mycobacterium tuberculosis is composed of?

a) Cellulose

b) Nitric acid

c) Acetone

d) Mycolic acid

Answer: D


19. Peptidoglycan layer is present in large quantity in?

a) Algae

b) Fungi

c) Gram-negative bacteria

d) Gram-positive bacteria

Answer: D


20. NAG and NAM of peptidoglycan layer is linked by _________

a) beta- (1,4) glycosidic linkage

b) alpha- (1,4) glycosidic linkage

c) alpha- (1,6) glycosidic linkage

d) beta- (1,6) glycosidic linkage

Answer: A


Biology Related Articles