Evolution MCQ for NEET Class 12 Pdf Download

Evolution NEET questions with Answers pdf download

Here we Provide accurate and detailed Answers for all MCQ questions On Evolution. These MCQs are designed by our subject experts to facilitate smooth and easy understanding of any concepts. The NCERT MCQs for Class 12 Biology can be downloaded in the form of a PDF and students can use it as a reference tool to quickly review all the topic wise MCQ given in your Biology  textbook Syllabus.

These Class 12 Evolution MCQs will help students to build a deeper understanding of each concepts covered in Biology textbook. Practising these MCQ questions will help students to analyze their level of NEET preparation and the Basic knowledge of concepts and clear their doubts quickly.

These MCQ questions may be directly asked in the CBSE board exam or may be in NEET exam also, you may have questions based on similar concepts. So, try to practice these Evolution MCQ with Answers thoroughly to fine-tune your preparations and score good marks in the NEET exam.

Evolution MCQs for NEET


Evolution MCQ for NEET Pdf 

1. According to Hugo de vries, the mechanism of evolution is_______
(a) Phenotypic
(b) Saltation
(c) Multiple step mutations
(d) Minor mutations
Answer: B


2. Artificial selection to obtain cows yielding highervmilk output represents______
(a) stabilizing selection as it stabilizes this character in the population
(b) directional as it pushes the mean of the character in one direction
(c) disruptive as it splits the population into two, one yielding higher output and the other lower output
(d) stabilizing followed by disruptive as it stabilizes the population to produce higher yielding cows
Answer: B

Read : MCQ on Molecular Basis of Inheritance 

3. In Hardy-Weinberg equation, the frequency of heterozygous individual is represented by______
(a) P²
(b) pq
(c) 2pq
(d) q
Answer: C


4. The tendency of population to remain in genetic equilibrium may be disturbed by________
(a) Random mating
(b) Lack of migration
(c) Lack of mutations
(d) Lack of random mating
Answer: D


5. The chronological order of human evolution from early to the recent is_________
(a) Australopithecus > Ramapithecus > Homo habilis > Homo erectus
(b) Ramapithecus > Australopithecus > Homo habilis > Homo erectus
(c) Ramapithecus Homohabilis > Australopithecus > Homo erectus
(d) Australopithecus > Homo habilis > Ramapithecus > Homo erectus
Answer: B

Also Read: MCQ on Principle of Inheritance and Variation 

6. Which of the following had the smallest brain capacity?
(a) Homo erectus
(b) Homo sapiens
(c) Homo Neanderthalensis 
(d) Homo habilis 
Answer: D


7. Among the following sets of examples for divergent evolution, select the incorrect option______
(a) Brain of bat, man and cheetah
(b) Heart of bat, man and cheetah
(c) Forelimbs of man, bat and cheetah
(d) Eye of octopus, bat and cheetah.
Answer: D


8. The similarity of bone structure in the forelimbs of many vertebrates is an example of______
(a) Convergent evolution 
(b) Analogy
(c) Homology
(d) Adaptive radiation
Answer: C


9. Which of the following is the correct sequence of events in the origin of life? 
(I) Formation of protobionts
(II) Synthesis of organic monomers
(III) Synthesis of organic polymers
(IV) Formation of DNA-based genetic systems

(a) I, II, III, IV
(b) II, III, I, IV
(c) I, III, II, IV
(d) II, III, IV, I
Answer: B

Also Read: MCQ on Sexual Reproduction in Flowering Plants 

10. Analogous structures are a result of____________
(a) Convergent evolution 
(b) Shared ancestry
(c) Stabilizing selection 
(d) Divergent evolution
Answer: A


11. Variation in gene frequencies within population can occur by chance rather than by natural selection. This is referred to as_________
(a) Genetic flow
(b) Genetic drift
(c) Random mating
(d) Genetic load
Answer: B


12. According to Darwin, the organic evolution is due to_______
(a) Competition within closely related species
(b) Reduced feeding efficiency in one species due to the presence of interfering species
(c) Intraspecific competition
(d) Interspecific competition
Answer: D


13. The extinct human who lived 1,00,000 to 40,000 years ago, in Europe, Asia and parts of Africa with short stature, heavy eyebrows, retreating fore heads, large jaws with heavy teeth, stocky bodies, a Wembering gait and stooped posture was_________
(a) Homo habilis
(b) Cro-magnon humans
(c) Neanderthal human 
(d) Ramapithecus
Answer: C


14. Genetic drift operates in__________
(a) Small isolated population
(b) Large isolated population
(c) Non-reproductive population
(d) Slow reproductive population
Answer: A

15. Following are the two statements regarding the origin of life___________
(i) The earliest organisms that appeared on the earth were non-green and presumably anaerobe
(ii) The first autotrophic organisms were the chemoautotrophs that never released oxygen
(a) is correct but (i) is false
(b) Both (i) and (ii) are correct
(c) Both (i) and (ii) are false
(d) (i) is correct but (ii) is false
Answer : B


16. Which of the following structures is homologous_______
(b) Hind limb of rabbit
(d) Dorsal fin of a shark
(a) Wing of a moth
(c) Flipper of whale
Answer: C


17. The wings of a bird and the wings of an insect are________
(a) Homologous structures and represent divergent evolution
(b) Analogous structures and represent convergent evolution
(c) Phylogenic structures and represent divergent evolution
(d) Homologous structures and
onvergent evolution
Answer: B


18. Industrial melanism is an example of______
(a) Natural selection
(b) Neo Lamarckism
(c) Neo Darwinism
(d) Mutation
Answer: A


19. Forelimbs of cat, lizard used in walking; forelimbsvof whale used in swimming and forelimbs of bats used in flying are an example of____________
(a) Analogous organs
(b) Adaptive radiation
(c) Homologous organs
(d) Convergent evolution
Answer: C


20. The process by which organisms with different evolutionary history evolve similar phenotypic adaptations in response to a common environmental challenge is called__________
(a) Natural selection
(b) Convergent evolution
(c) Non-random evolution
(d) Adaptive radiation
Answer : B



Class 12 Evolution MCQs for NEET Pdf

1. Who proposed that the first form of the could have come from pre-existing non-living organic molecules ?

(a) S.L. Miller

(b) Oparin and Haldane

(c) Charles Darwin

(d) Alfred Wallace

Answer: B


2. Which of the following are analogous structures?

(a) Gills of prawn and lungs of cow

(b) Wings of pigeons and wings of bat

(c) Flippers of dolphin and legs of rabbit

(d) Thorns of bougainvillea and tendrils of cucurbita

Answer : B


3. According to Darwin, organic evolution is due to_________

(a) Competition with closely related species

(b) Reduced feeding efficiency in one species due to the presence of another species

(c) Intraspecific competition

(d) Interspecific competition

Answer : D


4. Fossils are generally found in______________

(a) sedimentasry rocks

(b) igneous rocks

(c) metamorphic rocks

(d) any type of rock.

Answer: A


5. The theory of spontaneous generation stated that__________

(a) life arose from living forms only

(b) life can arise from both living and non-living

(c) life can arise from non-living things only

(d) life arises spontaneusly, neither from living nor from the non-living.

Answer: C


6. Industrial melanism is an example of____

(a) Natural Selection

(b) Mutation

(c) Neo Lamarckism

(d) None of the above

Answer : A


7. The bones of forelimbs of whale, bat, cheeah and man are similar in structure, because__________

(a) one organism has given rise to another

(b) they share a common ancestor

(c) they perform the same function.

(d) the have biochemical similarities.

Answer: B


8. Abiogenesis theory of origin supports_________

(a) spontaneous generation

(b) origin of life from blue-green algae

(c) origin of life is due to pre-existing organisms

(d) organic evolution is due to chemical reactions.

Answer: A


9. The forelimbs of cat, lizard used in walking; forelimbs of whale used in swimming and forelimbs of bats used in flying are examples of__________

(a) Adaptive radiation

(b) Convergent evolution

(c) Analogous organs

(d) Homologous organs

Answer : D


10. What is common to a whale, shark and seal?

(a) Seasonal migration

(b) Homeothermy

(c) Subcutaneous fat

(d) Convergent evolution

Answer: D


11. Analogous organs arise due to_____________

(a) divergent evolution

(b) artificial selection

(c) genetic drift

(d) convergent evolution.

Answer: D


12. The correct sequence for the manufacture of the compounds on the primitive earth is____________

(a) NH3, CH4, protein and carbohydrate

(b) protein, carbohydrate, water and nucleic acid

(c) NH3, CH4, carbohydrate and nucleic acid

(d) NH3, carbohydrate, protien and nucleic acid.

Answer : D


13. The wings of a bird and the wings of an insects are____________

(a) Analogous structures

(b) Homologous structures

(c) Phylogenetic structures

(d) None of the above

Answer : A


14. The character that proves that frogs have evolved from fishes is_____________

(a) their ability to swim in water

(b) tadpole larva in frogs

(c) similarity in the shape of the head

(d) their feeding on aquatic plants.

Answer: B


15. Which of the following are most suitable indications of SO2 pollution in the environment______________

(a) Ants

(b) Algae

(c) Fungi

(d) Litchens

Answer : D


16. Identify the correct arrangement of periods of Palaeozoic era in ascending order in geological time scale.

(a) Cambrian → Devonian → Ordovician → Silurian → Carboniferous → Permian

(b) Cambrian → Ordovician → Silurian → Devonian→Carboniferous → Permian

(c) Cambrian → Ordovician → Devonian → Silurian → Carboniferous → Permian

(d) Silurian → Devonian → Cambrian → Ordovician → Permian → Carboniferous

Answer: B


17. A population will not exist in Hardy-Weinberg equilibrium if____________

A. There are no mutations

B. Population is large

C. individuals mate selectively

D. Population has not migrated

Answer : C

Above you will find a list of Evolution MCQ Questions and answers Pdf are prepared as per the latest prescribed NCERT syllabus. Ace up your NEET preparation with MCQ available here to enhance your exam preparation level. Understand the each MCQ clearly by consistently practicing the the Evolution Multiple Choice Questions and score well in your exams.


Biology Related Articles: 

Human Reproduction NEET MCQ Questions and answersMCQ on Breathing and exchange of gases for NEET
MCQ on The Living World for NEETClass 11 Biological classification NEET MCQ
Morphology of flowering plant MCQ for NEETTransport in Plants MCQ for NEET
Body Fluids and Circulation MCQ questions and AnswersExcretory products and their elimination MCQ with Answers
Animal Kingdom MCQ for NEETLocomotion and Movement NEET Questions Pdf Free download
MCQ on Plant Growth and DevelopmentMCQ on Anatomy of flowering plants MCQ for NEET
Digestion and absorption NEET MCQClass 11 Plant Kingdom NEET MCQ
Class 11 respiration in plants NEET MCQMCQ on Biomolecules for NEET
MCQ on Chemical coordination and IntegrationImportant MCQ on Photosynthesis in higher Plants