MCQ on Vacuoles with Answers

Multiple Choice Questions on Vacuoles

Here you will find a list of Most important MCQ questions on Vacuoles in MCQ quiz style with answer for competitive exams like NEET, CET, NET etc. These frequently asked sample questions on Vacuoles are given with correct choice of answer that you can check instantly. Presently we have added more than 30 MCQ questions on Vacuoles for your practice. We will keep adding more questions and provide this question bank in PDF format, so that you can download them instantly in E-book style.


MCQ Questions on Vacuoles with Answers Pdf  :

1. A vacuole is a space or cavity within the cytoplasm of a cell, enclosed by a membrane and typically containing fluid. They are a kind of storage sacs that are very large sized in plant cell as compared to that in the animal cell.

Which among the following is not a function of the vacuole?

a) They help to store the toxic metabolic by-products of the plant cell.

b) They provide turgidity and rigidity to the plant cell.

c) They help to maintain the osmotic pressure in the cell.

d) They help the plant in its growth by the process of cell division.

Answer: D

Read : MCQ on Cell 

2. Cell sap is found inside__________

a) Protoplasm

b) Cytoplasm

c) Nucleoplasm

d) Vacuoles

Answer: D


3. As compared to plant cells, animal cells have________

a) No vacuoles

b) 1 vacuole

c) 2 vacuoles

d) many vacuoles

Answer: D

Read : MCQ on Cell Organelles 

4. Vacuole is mostly composed of__________.

a) water

b) ion

c) enzyme

d) organic wastes

Answer: A


5. Which of the following cell organelles is involved in the storage of food, and other nutrients, required for a cell to survive?

a) Vacuoles

b) Lysosome

c) Mitochondria

d) Cell membrane

Answer: A

Read : MCQ on Mitochondria 

6. In plant cells, by-products of the metabolic pathways are stored in_____________

a) vacuole

b) mitochondrion

c) chloroplast

d) nucleus

Answer: A


7. All of the following are the functions of vacuole, except__________

a) Maintains turgor of plant cells

b) Provide aqueous environment for accumulation

c) Play a role in growth by elongation of cells

d) None of the above

Answer: D

Read: MCQ on Cytoplasm 

8. Which of the following cell organelles is absent in animal cells and present in a plant cell?

a) Cell wall

b) Cytoplasm

c) Vacuoles

d) Mitochondria

Answer: A


9. In plant cells, the fluid which is inside the vacuole is called___________.

a) cell water

b) cell sap

c) turgor

d) pigments

Answer: B

Read : MCQ on Cell Wall 

10. Which of the following is not a function of the vacuole in plants?

a) They store toxic metabolic wastes

b) They help with the process of cell division

c) They help to maintain turgidity

d) They provide structurally support

Answer: B


11. Vacuole in a plant cell_______________

a) is membrane-bound and contains storage proteins and lipids

b) is membrane-bound and contains water and excretory substances

c) lacks membrane and contains air

d) lacks membrane and contains water and excretory substances

Answer: B


12. Which of the following cell organelles is present in plant cells and absent in animal cells?

a) Nucleus

b) Vacuole

c) Chloroplast

d) Cytoplasm

Answer: C


13. Water enters the vacuole by ____________

a) reverse osmosis

b) osmosis

c) active diffusion

d) passive diffusion

Answer: B


14. By which process, the vacuoles form food?

a) Exocytosis

b) Pinocytosis

c) Active Transport

d) Phagocytosis

Answer: D


15. What is the function of contractile vacuoles?

a) To carry out pinocytosis

b) To carry out metabolic process

c) To pump excess water out of the cell

d) To carry out phagocytosis

Answer: C


16. Which cell organelle regulates internal turgor pressure in plant cells?

a) Smooth ER

b) Rough ER

c) Golgi bodies

d) Vacuole

Answer: D


17. Which of the following is a toxic by-product stored in the plant cell vacuole that is clinical importance?

a) oxytocin

b) sialic acid

c) digitalis

d) tonoplast

Answer: C


Biology Related Articles: