MCQ on Nucleus with Answers Pdf

MCQ on Nucleus

MCQ on Nucleus is becoming the most common part of today’s competitive examinations. Without basic knowledge of Nucleus Aspirants lag behind in these examinations. It tests general knowledge on common terms and concept of Nucleus. Keeping in view of this, we have added some most frequently asked MCQ on Nucleus for NEET for your proper practice. Take this online practice tests / quiz and you will have an idea what kind of questions are expected on Nucleus MCQs in various competitive exam. All questions are selected in a manner so that it becomes easy to understand the topic. You will find these commonly asked solved questions (with answer) really helpful. Just practice.

Here you will find a list of Most important Multiple Choice Questions on Nucleus with answer for competitive exams like NEET, CET, NET etc. These frequently asked sample questions on Nucleus are given with correct choice of answer that you can check instantly. Presently we have added more than 30 MCQ questions on Nucleus for your practice. We will keep adding more questions and provide this question bank in PDF format, so that you can download them instantly in E-book style.


Important Points to Remember about Nucleus

  1. The nucleus is one of the most essential components in eukaryotic cells because it functions as a store, retrieval, and duplication center for genetic material. 
  2. Nucleus is a double-membrane-bound organelle that houses chromatin, which is genetic material. 
  3. A membrane surrounds the nucleus, keeping all of the chromosomes inside but separating them from the numerous organelles and cell components that remain outside.
  4. A nucleus mainly consists of a nuclear membrane, chromosomes, nucleoplasm, and nucleolus.
  5. The nucleus is usually not present in sieve tubes and mammalian erythrocytes.
  6. Nucleus is the largest among the organelle and uses around 10 percent of the cells volume.
  7. As the nucleus controls most of the activities of cells and also contains genetic material, it is known as the command center of cells.
  8. The nucleus usually controls and regulates the activities of the cell in growth and cell metabolism. It carries the genes and structures that contain the hereditary information. Also, it controls the heredity characteristics of an organism.


MCQ on Nucleus

MCQ on Nucleus for NEET / MCQ on Nuclei for Class 12 : 

1. Name the control center of the eukaryotic cell?

a) Nucleus

b) Ribosome

c) Cytoplasm

d) Golgi complex

Answer: A

Read : MCQ on Cell 

2. The nucleus is separated from cytoplasm by__________

a) Protoplasm

b) Cell membrane

c) cell wall

d) Nuclear membrane

Answer: D


3. Who discovered the Nucleus___________.

a) Sutton

b) Boveri

c) Robert Brown 

d) Hoffmeister

Answer: C

Read : MCQ on Cell Organelles 

4. The term chromosome was coined by ___________.

a) Sutton

b) Boveri

c) Waldeyer

d) Hoffmeister

Answer: C


5. What is the approximate size of nucleus in a typical mammalian cell?

a) 2.2 meter

b) 1.2 meter

c) 10−⁴ meter

d) 10−⁶ meter

Answer: D

Read : MCQ on Cell Wall 

6. What is the important function of nucleus?

a) Photosynthesis

b) Cellular reproduction

c) Lipid synthesis

d) Protein synthesis

Answer: D


7. The two membranes are separated of nucleus are separated by___________ 

a) 30 to 40nm

b) 20 to 40nm

c) 10 to 40nm

d) 50 to 90nm

Answer: B

Read : MCQ on Mitochondria 

8. Nucleolus was discovered by_________

a) Robert Brown

b) Leeuwenhoek

c) Robert Hooke

d) Fontana

Answer: D


9. Nucleolus is the site of formation of____________

a) Spindle fibers

b) Ribosomes

c) Peroxisomes

d) Chromosomes

Answer: B

Read : MCQ on Cytoplasm 

10. The thread like structure present in nucleus are________

a) Nucleolus

b) Genes

c) Chromosomes

d) Ribosomes

Answer: C


11. 'S' shaped nucleus is present in___________

a) Monocytes

b) Neutrophils

c) Eosinophils

d) Basophils

Answer: D

Read : MCQ on Vacuoles 

12. The component of cell wall with hereditary material is________

a) Nucleus

b) Protoplasm

c) Cytoplasm

d) Plastid

Answer: A


13. Nucleus is absent in___________

a) Companion cells

b) Sieve tube cells

c) Phloem parenchyma

d) Cambium

Answer: B

Read : MCQ on Chloroplast 

14. Nucleoplasm is also called_________

a) Nuclear sap

b) Karyolymph

c) Both A and B.

d) Nuclear matrix

Answer: C


15. Components of nucleus are___________

a) Karyotheca, nucleolus, chromatin and nuclear matrix

b) Nuclear envelope, nucleolus, chromatin and nucleoplasm

c) Nuclear envelope, nucleoplasm, chromatin

d) All the above

Answer: D

Read : MCQ on Photosynthesis 

16. What is the function of the nucleus in a cell?

a) It controls all the metabolic activities of the cell.

b) It brings about the growth of the cell by directing the synthesis of structural proteins.

c) It contains genetic information in the form of genes located in the chromosomes.

d) All of the above.

Answer: D


17. How is the nucleus different from the nucleoid?

a) The nucleus is a membrane-bound nucleoid is open

b) Nucleus has nucleoplasm separated by a nuclear membrane but nucleoid do not have any plasma separated by a membrane

c) Nucleus has nucleolus but nucleoid does not have a nucleolus

d) All of the above

Answer: D


18. Number of annular units in nuclear membrane are_________

a) 4

b) 6

c) 8

d) 10

Answer: C


19. The carrier protein in nuclear protein is__________

a) Intrinsic

b) Importin

c) Extrensic

d) None

Answer: B


20. The jelly-like substance present between the cell membrane and the nucleus is called as:

a) Cytoplasm

b) Ribosome

c) Golgi apparatus

d) All of the above.

Answer: A


21. The liquid material in the nucleus is___________

a) chromosomes

b) bacteria

c) nucleoplasm

d) nucleolus

Answer: C


22. The nucleus is separated from the cytoplasm by ........... which is absent in .......... and present only in ......... The words filling the blanks are respectively

a) Cell wall. Bacteria and Amoeba

b) Cell membrane, animals and prokaryotes

c) Nuclear membrane, prokaryotes, and eukaryotes

d) Plasma membrane, eukaryotes, and prokaryotes

Answer: C


23. The repeating subunit of chromatin is called___________

a) nucleus

b) nucleotide

c) nucleosome

d) DNA network

Answer: C


24. In a normal human being, the number of chromosomes is___________

a) 23

b) 46

c) 53

d) 26

Answer: B


25. The structure of chromatin can be modified by________

a) methylation

b) acetylation

c) phosphorylation

d) all of the above

Answer: D


26. Which of the following structures is called a 'little nucleus'?

a) Nucleolus

b) Nucleoid

c) Ribosome

d) Lysosome

Answer: A


27. Which of the following is not a component of the nucleus?

a) Chromosome

b) Nucleolus

c) Cytoplasm

d) Nuclear envelope

Answer: C


28. The nucleus contains a network of subdivisions called________

a) microfilaments

b) microtubules

c) Chromatin fibers

d) Chromatin network

Answer: D


29. Which of the following statements about the nucleus and nucleolus is right?

a) The nucleus is membrane-bound while the nucleolus is non-membrane bound.

b) The nucleolus is membrane-bound while the nucleus is non-membrane bound.

c) Both nucleus and nucleolus are membrane-bound.

d) Both nucleus and nucleolus are not membrane-bound.

Answer: A


30. Which of the following microorganisms have two nuclei?

a) Slime molds

b) Cyanobacteria

c) Amoeba

d) Paramecium

Answer: D


31. Which of the following statements is true about the Nucleus?

a) It is absent in prokaryotes

b) It is called the brain of the cell

c) It contains DNA and other genetic materials.

d) All of the above

Answer: D


32. A darkly stained body within a nucleus without any prominent membranous boundary is____________

a) nucleolus

b) vacuole

c) ribosomes

d) mitochondria

Answer: A


33. Name the structure which is used to transfer macromolecules between the cytoplasm and nucleus.

a) Microtubules

b) Nuclear pores

c) Cilia

d) Centrioles

Answer: C


34. Which of the following is not true for chromatin?

a) Organized structure of DNA and protein

b) These are highly condensed DNA

c) It is found in the nucleus

d) It contains a single dsDNA

Answer: A


35. Which of the following statements is true about chromosomes?

a) It is present within the nucleus

b) It carries genes and helps in inheritance

c) It is composed of DNA in the form of Chromatin and protein

d) All of the above

Answer: D


36. Find out the correct sentence

a) Enzymes packed in lysosomes are made through RER (rough endoplasmic reticulum).

b) Rough endoplasmic reticulum and smooth endoplasmic reticulum produce lipid and protein respectively.

c) Endoplasmic reticulum is related to the destruction of plasma membranes.

d) Nucleoid is present inside the nucleoplasm of eukaryotic nucleus.

Answer: A


37. Identify the correct statement from the following.

a) Golgi apparatus is involved with the formation of lysosomes.

b) Nucleus, mitochondria and plastids have DNA; hence they are able to make their own

Structural proteins.

c) Mitochondria is said to be the powerhouse of the cell as ATP is generated in them.

d) All of the above.

Answer: D


38. Which of the following statements is true about the ends of the chromosome?

a) The ends of the chromosomes are called Satellites

b) The ends of the chromosomes are called Centromeres

c) The ends of the chromosomes are called Telomeres

d) The ends of the chromosomes are called Kinetochore

Answer: C


Biology Related Articles  :