MCQ on Biotechnology and its Applications NEET Questions Pdf

Biotechnology and its Applications MCQ with Answers

Here in this article we are provided MCQ on Biotechnology and Its Applications Pdf for clas 12 NEET aspirants. This MCQ questions may be directly asked in the CBSE board exam or may be in NEET exam also, you may have questions based on similar concepts. So, try to practice these Biotechnology and its Applications MCQ with Answers thoroughly to fine-tune your preparations and score good marks in the NEET exam.


MCQ Questions on Biotechnology and Its Applications for NEET

1. Which of the following is commonly used as a vector for introducing a DNA fragment in human lymphocytes?

(a) X phage

(b) Retrovirus

(c) Ti plasmid

(d) PBR 322

Answer: B


2. Which kind of therapy was given in 1990 to a four year old girl with Adenosine Deaminase deficiency (ADA)?

(a) Gene therapy

(b) Chemo therapy

(c) Immunotherapy

(d) Radiation therapy

Answer: A


3. The two polypeptides of human insulin are linked together by________

(a) Phosphodiester bond

(b) Covalent bond

(c) Disulphide bridges

(d) Hydrogen bonds

Answer: C


4. Which part of the tobacco plant is infected bycMeloidogyne incognitia?

(a) Leaf

(b) Root

(c) Stem

(d) Flower

Answer: B


5. In Bt Cotton, the Bt toxin present in plant tissue as protoxin is converted into active toxin due to__________

(a) Alkaline PH of the insect gut

(b) Acidic pH of the insect gut

(c) Action of gut microorganism

(d) Presence of conversion factors in insect gut

Answer: A


6. The first human hormone produced by recombinant DNA technology is______

(a) Insulin

(b) Thyroxin

(c) Estrogen

(d) Progesterone

Answer:A


7. Which of the following Bt crops is being grown in India by the farmers?

(a) Brinjal

(b) Maize

(c) Soyabean

(d) Cotton

Answer: D


8. Tobacco plant resistant to a nematode have beencdeveloped by the introduction of DNA that produced in the host cells__________

(a) Both sense and anti-sense RNA

(b) A particular hormone

(c) An antifeedant

(d) A toxic protein

Answer: A


9. The first clinical gene therapy was given for treating__________

(a) Diabetes mellitus

(b) Chicken pox

(c) Rheumatoid arthritis 

(d) Adenosine Deaminase deficiency 

Answer: D


10. Which body of the Government of India regulates GM research and safety of introducing GM organisms for public services________

(a) Bio-safety committee

(b) Indian council for Agriculture Research

(c) Genetic engineering Approval Committee

(d) Research Committee on Genetic Manipulation.

Answer: C


11. Maximum number of existing transgenic animalsis of_________

(a) Fish

(b) Cow

(c) Pig

(d) Mice

Answer: D


12. Genetic engineering has been successfully used for producing:

(a) Transgenic mice for testing safety of polio vaccine before use in humans________

(b) Transgenic models for studying new treatments for certain cardiac diseases

(c) Transgenic cow - Rosie which produces high fat milk for making ghee

(d) Animals like bulls for farm work as they have super power

Answer: A


13. Transgenic animals are those which have________

(a) Foreign DNA in some of its cells

(b) Foreign DNA in all its cells

(c) Foreign RNA in all its cells 

(d) DNA and RNA both in the cells

Answer: B


14. Use of bioresources by multinational companies and organisations without authorisation from the concerned country and its people is called_______

(a) Biodegradation

(b) Bio-infringement

(c) Biopiracy

(d) Bioexploitation

Answer: C


15. The silencing of mRNA has been used in producing transgenic plants resistant to:

(a) Boll worms

(b) White rusts

(c) Nematodes

(d) Bacterial blights

Answer: C


16. Bacillus thuringiensis forms protein crystals which contain insecticidal protein. This protein__________

(a) Binds with epithelial cells of midgut of the insect pest ultimately killing it

(b) Is coded by several genes including the gene cry

(c) Is activated by acid pH of the foregut of the insect pest

(d) Does not kill the carrier bacterium, which is itself resistance to its toxin

Answer: A


17. Which one of the following is now being commercially produced by biotechnological procedures_________

(a) Nicotine

(b) Quinine

(c) Morphine

(d) Insulin

Answer: D


18. Some of the characteristics of Bt cotton are_________

(a) Long fibre and resistance to aphids

(b) Medium yield, long fibre and resistance to beetle pests

(c) High yield and production of toxic protein crystals which kill dipteran pests

(d) High yield and resistance to bollworms

Answer: C


19. A new variety of rice was patented by a foreign company, though such varieties have been present in India for a long time. This is related to_________

(a) Lerma Rajo

(b) Co-667

(c) Sharbati sonora

(d) Basmati

Answer: D


20. Who gave the definition of Biotechnology?

(a) The European Federation of Biotechnology (EFB)

(b) National Center for Biotechnology Information (NCBI)

(c) National Institutes of Health (NIH)

(d) National Centre for Cell Science (NCCS)

Answer : A


21. The first transgenic plant to be produced is__________

(a) Brinjal

(b) Tobacco

(c) Rice

(d) Cotton

Answer : B


22. _____ is a product of biotechnology.

(a) Bacteria

(b) Skin

(c) Vaccine

(d) Plants

Answer: C


23. Which bacterium is used in the production of insulin by genetic engineering?

(a) Saccharomyces

(b) Rhizobium

(c) Escherichia

(d) Mycobacterium

Answer: C


24. Bacteria protect themselves from viruses by fragmenting viral DNA with______________

(a) Ligase

(b) Endonuclease

(c) Exonuclease

(d) Gyrase

Answer : B


25. Klenow fragment is derived from___________

(a) DNA Ligase

(b) DNA Pol-I

(c) DNA Pol-II

(d) Reverse Transcriptase

Answer : B


26. Making multiple copies of the desired DNA template is called____________

(a) cloning

(b) transferring

(c) r-DNA technology

(d) genetic engineering

Answer: A


27. Southern blotting is____________

(a) Attachment of probes to DNA fragments

(b) Transfer of DNA fragments from electrophoretic gel to a nitrocellulose sheet

(c) Comparison of DNA fragments to two sources

(d) Transfer of DNA fragments to electrophoretic gel from cellulose membrane

Answer: B


28. PCR technique was invented by______________

(a) Karry Mullis

(b) Boyer

(c) Sanger

(d) Cohn

Answer : A


29. Plasmids are used as cloning vectors for which of the following reasons?

(a) Can be multiplied in culture

(b) Self-replication in bacterial cells

(c) Can be multiplied in laboratories with the help of enzymes

(d) Replicate freely outside bacterial cells

Answer: B


30. RNA interference helps in

(a) Cell proliferation

(b) Micropropagation

(c) Cell defence

(d) Cell differentiation

Answer : C


31. ELISA is___________

(a) Using radiolabelled second antibody

(b) Usage of RBCs

(c) Using complement-mediated cell lysis

(d) Addition of substrate that is converted into a coloured end product

Answer: D


32. ______ organism’s plasmid was used for the construction of first recombinant DNA.

(a) Cyanobacteria

(b) Bacillus subtilis

(c) Saccharomyces cerevisiae

(d) Salmonella typhimurium

Answer: B


NEET Related Articles  :