MCQ on Lysosomes for NEET Pdf

MCQ Questions on Lysosomes with Answers Pdf

Lysosomes is considered to be the most important topic for any Life Science entrance examination. As it is one of the easiest topic, it is often ignored and undermined by many students. But if you want to get an edge over others, here is a tip, master MCQ on Lysosomes. As we know Cell Biology demands the attention of students in understanding Cell at Molecular Level and concrete basic understanding but once done it only gets easier from there. Mastering in Below MCQ Questions on Lysosomes should boost your NEET entrance exam Preparation.

This article leads you to hundreds of solved MCQ on Lysosomes Which is important topics important from NEET standpoint and Other Entrance Exams. The MCQ below lists different topics with corresponding Lysosomes MCQ, facilitating smooth learning and search experience.


Important Points to Remember about Lysosomes  :

  1. Lysosomes are the membrane bound cell organelle filled with proteolytic / hydrolytic enzymes which control intracellular digestion of the macromolecules. 
  2. Lysosomes contains Near about 40 different types of hydrolytic enzymes such as include lipases, sulphatases, phosphatases, glycosidases etc. These enzymes work optimally in the acidic environment and the lysosome provides an acidic environment for these enzymes.
  3. They also digest the cells in which they are present (autolysis) by their own enzymes. This results in cell death. Hence lysosomes are called as suicide bags of the cell.
  4. Golgi apparatus and endoplasmic reticulum together form lysosomes by gathering simple molecules formed by budding from the Golgi complex. These simple molecules are combined with each other and packed to form the complex structure of lysosomes.
  5. Lysosomes are generally two types Primary Lysosomes and Secondary Lysosomes. 
  6. Primary lysosomes secrete hydrolytic enzymes from the outside through exocytosis, which is responsible for the breakdown of extracellular substances and this process is known as extracellular digestion. and the digestion of intracellular substances is called intracellular digestion. 
  7. Intracellular digestion can involve heterophagy or autophagy. Heterophagy occurs through endocytosis, when exogenous substances are absorbed into the cell, and enzymes break down these substances into secondary lysosomes. 
  8. In the event of apoptosis or cell damage, autophagy triggers the digestion of the cellular material itself.


MCQ Questions on Lysosomes with Answers Pdf  : 

1. Lysosomes were first discovered by Christian de Duve in___________

(a) 1944

(b) 1955

(c) 1966

(d) 1977

Answer: B

Read : MCQ on Cell 

2. Which of the following organelle is called the “suicidal bags” of the cell?

(a) Cytoplasm

(b) Lysosomes

(c) Mitochondria

(d) Endoplasmic reticulum

Answer: B


3. The lysosomal membrane is rich in___________.

(a) Sterols

(b) Cardiolipin

(c) Sialic acid

(d) All of the above

Answer: C

Read : MCQ on Cell Organelles 

4. The lysosome of the cell contains_________

(a) Genetic material

(b) Digestive enzymes

(c) Bone

(d) Alveoli

Answer: B


5. Lysosomes are the Membrane-bound Vesicles that are Arisen from the ____?

(a) Mitochondria

(b) Golgi apparatus

(c) Endoplasmic reticulum

(d) Ribosomes

Answer: B

Read: MCQ on Mitochondria 

6. How Lysosomes formed_________

(a) By budding off from the trans-Golgi network membrane

(b) From the cytoplasm

(c) Phospholipid bilayer

(d) None of the above

Answer: A


7. What is the pH of a lysosome?

(a) Acidic

(b) Basic

(c) Neutral

(d) Depends on the cell type

Answer: A

Read : MCQ on Nucleus 

8. Which of the following enzymes are used as a marker for the lysosomes?

(a) Phospholipase

(b) Acid phosphatase

(c) Pyruvate dehydrogenase

(d) Succinate dehydrogenase

Answer: B


9. Which of the Below Given Organelle is Known as the Dense Perinuclear Bodies?

(a) Lysosomes

(b) Nucleolus

(c) Peroxisome

(d) All of the above

Answer: A

Read : MCQ on Vacuoles 

10. In which of the following cells Lysosomes are absent?

(a) Animal cells

(b) Erythrocytes

(c) Hepatocytes

(d) Muscle cells

Answer: B


11. In the lysosomes, intracellular digestion involves.

(a) Heterophagy

(b) Phagocytosis

(c) Pinocytosis

(d) None of them

Answer: A

Read : MCQ on Cell Wall 

12. Which of the Following Cells have the Most Active Lysosomes?

(a) Skin cells

(b) Brain cells

(c) Intestinal cells

(d) White blood cells

Answer: D


13. Which of the following are the functions of lysosomes?

(a) Autolysis

(b) Autophagy

(c) Digestion

(d) All of the above

Answer: D

Read : MCQ on Cytoplasm 

14. Which of the following organelle works as a lysosome in the plants?

a) Contractile vacuole

b) Peroxisome

c) Plastid

d) Vacuole

Answer: D


15. Identify the Below Biomolecules as the Components of Lysosomes?

(a) Glyco protein and Carbohydrates

(b) Phosphate esters and nucleases

(c) Amino acid chain and tRNA

(d) Ribosomes and Matrix

Answer: B


16. Which of these are not the hydrolytic enzymes of lysosome?

a) Lipases

b) Sulfatases

c) Phosphatases

d) Aldolase

Answer: D


17. Which of the following statements are true about the acidic pH of lysosomes?

(a) Presence of anabolic enzymes

(b) Deposition of waste materials

(c) Presence of hydrolytic enzymes

(d) All of the above

Answer: A


18. Lysosomes are involved in___________.

(a) Digestion

(b) Intracellular digestion

(c) Extracellular digestion

(d) Both intracellular and extracellular digestion

Answer: D


19. Disease that Caused by the Malfunction of the Lysosome?

(a) Cancer

(b) Alzheimer’s

(c) Batten Disease

(d) Aspartylglucosaminuria

Answer: D


20. Is the type of lysosome enzyme, this includes ribonuclease and deoxyribonuclease, it breaks down polynucleotides.

(a) Nucleases

(b) Phosphatases

(c) Sulphatases

(d) Proteases

Answer: A


21. Which cell organelle is tasked with collecting and recycling cytoplasmic debris?

(a) Nucleus

(b) Lysosome

(c) Ribosomes

(d) Endoplasmic reticulum

Answer: B


22. Why are Lysosomes Considered as the “Garbage Trucks” of Cells?

(a) Due to the transport materials between two cell organelles

(b) Due to the pump materials from outside to the inside of a cell

(c) Due to they remove all unwanted cellular materials

(d) Due to the transport materials from one cell to another

Answer: C


23. Which of the following enzymes are used as a marker for the lysosomes?

(a) Phospholipase

(b) Acid phosphatase

(c) Pyruvate dehydrogenase

(d) Succinate dehydrogenase

Answer: B


24. Which of the following organelle control intracellular digestion of macromolecules with the help of hydrolytic enzymes?

a) Plastid

b) Peroxisome

c) Lysosome

d) Actin

Answer: C


25. Which molecules can be hydrolyzed by lysosomal enzymes?

(a) Proteins

(b) Fats and polysaccharides

(c) Nucleic acids

(d) All of the above

Answer: D


26. Which of the following organelles has an acidic internal pH?

(a) Nucleus

(b) Lysosomes

(c) Golgi apparatus

(d) Mitochondria

Answer: B


27. Which of the following is not a function of the lysosome within the cell?

(a) Degradation of cellular components that have become too old to function properly.

(b) Contain an acidic, aqueous lumen for efficient destruction of components.

(c) Detoxification of ethanol through oxidation reactions.

(d) Uptake of organelles through autophagy.

Answer: C


28. What are acid hydrolases?

(a) Proteins designed to break apart acids using water

(b) Proteins that break apart molecules using acid catalysts

(c) Protein designed to create acids

(d) Proteins commonly found in lysosomes and designed to function at low pH

Answer: D


29. Lysosmes are __________ vesicular structures formed by the process of packaging in the _________.

(a) membrane bound, Golgi apparatus 

(b) non-membrane bound, Golgi apparatus

(c) membrane bound, ER 

(d) non-membrane bound, ER

Answer: A


30. Which of the following statements is not correct regarding lysosomes?

(a) Lysosomes are membrane structures

(b) Lysosomes have numerous hydrolytic enzymes

(c) The hydrolytic enzymes of lysosomes are active under acidic pH

(d) Lysosomes are formed by the process of packaging in the endoplasmic reticulum

Answer: D


31. Lysosomes have a high content of__________

(a) Hydrolytic enzymes

(b) lipoproteins

(c) polyribosomes

(d) DNA ligases

Answer: A


32. Assertion: Lysosmes are capable of digesting carbohydrates, proteins, lipids and nucleic acids. Reason: Lysosomes are rich in hydrolytic enzymes like lipases, proteases and carbohydrases.

(a) If both assertion and reason are true amnd reason is the correct explanation of assertion.

(b) If both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.

(c) If assertion is true but reason is false.

(d) If both assertion and reason are false.

Answer: A


33. Assertion: The endomembrane system includes endoplasmic reticulum (ER), Golgi complex, lysosmes and vacuoles. Reason: Mitochondria, chloroplast and peroxisomes are not part of the endomembrane system because their functions are coordinated with the same.

(a) If both assertion and reason are true amnd reason is the correct explanation of assertion.

(b) If both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.

(c) If assertion is true but reason is false.

(d) If both assertion and reason are false.

Answer: B


Biology Related MCQ :